„Ez most egészséges?” – gyakran ez az első kérdés, ami eszünkbe jut, amikor a boltban a kezünkbe veszünk egy csomagolt terméket. De aztán jön a sok összetevő, idegen szavak, marketing feliratok, és hirtelen már azt sem tudjuk, mit nézzünk. Összeszedtem pár egyszerű tippet, amivel könnyebben eligazodsz a címkék világában.
1. Ne dőlj be a marketingdumának
Attól még, hogy egy termékre ráírják, hogy „high protein”, „diétás” vagy „gluténmentes”, még nem biztos, hogy egészséges. Ezek gyakran csak csalogató címkék, de a mögöttes tartalom gyenge. Például egy „cukormentes” termék simán tele lehet olyan mesterséges édesítőszerekkel, amik még rosszabbak is lehetnek, mint maga a cukor.
2. Az összetevők listája a kulcs
Mindig nézd meg, mi van benne. Minél rövidebb a lista, annál jobb. Ha tele van bonyolult, ismeretlen nevű összetevőkkel, az általában nem jó jel. Egy jó szabály: ha nem tudod, mi az, vagy ki sem tudod ejteni, inkább tedd vissza a polcra.
3. Cukor és növényi olajok
A cukortartalom legyen minél alacsonyabb (3 gramm alatt már okés, de a legjobb persze a 0). Emellett figyelj a növényi olajokra is – főleg a napraforgó- és pálmaolajra. Ezek krónikus gyulladást okozhatnak a szervezetben, ami hosszú távon betegségekhez vezethet.
4. Édesítőszerek – nem mindegy, melyik
Bár a cukornál általában jobbak, nem minden édesítőszer egészséges. A leggyakrabban használt mesterséges fajták – aszpartám, szukralóz, szacharin – kerülendők. Ha mindenképp édesítőt szeretnél, válaszd inkább a természeteseket: sztívia, eritrit, allulóz – ezek biztonságosabb alternatívák.
5. Jó pont a rosttartalom
Ha egy termék rostban gazdag, az segít enyhíteni a szénhidrátok anyagcserére gyakorolt hatását. Magyarul: ha már eszel valami cukrosabbat vagy szénhidrátdúsabb ételt, egy kis rost segíthet, hogy ne ugorjon meg annyira a vércukorszinted.
+1 tipp a végére
Minden címkeolvasási tipp ellenére a legjobb, amit tehetsz: törekedj arra, hogy minél több teljes, nyers és feldolgozatlan ételt egyél. Ott nincs mit bújtatni, nincs mit olvasgatni – csak igazi, valódi étel.